IJsduiker

Als je aangetrokken wordt door avontuur en ongebruikelijke, uitdagende duiken, probeer dan eens onder het ijs te duiken.

Al zal je eerste gedachte bij een mooie ijsvloer niet gelijk zijn om je duikpak tevoorschijn te halen. Maar dan mis je wel een unieke wereld die zich recht onder je voeten afspeelt. Vanuit een wak kun je onder het ijs gaan duiken. Dat is wat je met deze specialty gaat doen zodat je zelf kunt ervaren dat het veilig en plezierig duiken is. De luchtbellen geven een speels tafereel op de scheiding van water en ijs, het onderwaterleven is in rust maar zeker aanwezig en het zicht op je vertrouwde stek is beter dan je ooit gezien hebt.

Tijdens deze cursus leer je op een veilige en comfortabele manier te genieten van één van de meest enerverende ervaringen onder de waterspiegel. De mogelijkheid om niet direct de oppervlakte te kunnen bereiken geeft een goede reden tot een zorgvuldige voorbereiding.  IJsduiken is afhankelijk van een behoorlijke ijsdikte. Dit houdt in dat niet iedere winter hiervoor geschikt is.

Het cursus bestaat uit twee delen. In deel 1 behandelen we de theorie en doen we een lijnduikles in het zwembad. In deel twee maak je in totaal drie ijsduiken voor je brevet. De duiken worden meestal uitgevoerd in een groep; met ondersteunend personeel, duikers, lijnverzorgers en veiligheidsduikers. Jij bevindt je onder het ijs om te leren uittrimmen, te navigeren onder het ijs, en je blijft in contact met de voorste duiker en de lijnverzorgers door via de lijn signalen te geven.

Je leert:

Prijs:  € 229 (Deel 1 € 77 en deel 2 € 152)

Minimum leeftijd is 18 jaar en in het bezit van het brevet Advanced Open Water Diver.

IJsduik Adventure Dive

Wel een keertje een ijsduik willen maken, maar niet gelijk de specialty willen volgen? Ook dat kan. De theorie en de lijnduikles in het zwembad zijn wel verplicht. Daarna ga je een keer ijsduiken met een instructeur of Divemaster die de specialty ijsduiken heeft gevolgd. De duik wordt gelogd en blijft staan in het geval je alsnog door wilt voor je specialty brevet. Je moet dan nog twee ijsduiken maken.

IJsduiken is afhankelijk van een behoorlijke ijsdikte. Dit houdt in dat niet iedere winter hiervoor geschikt is. De buitenwaterduik wordt op een nader te bepalen dag en tijd georganiseerd.

Minimum leeftijd is 18 jaar en in het bezit van het brevet Advanced Open Water Diver.

Prijs: € 128 (Deel 1 € 77 en de adventure duik zelf € 51)

Hieronder een filmpje van een duikschool uit Amersfoort, dat een goed beeld geeft van de ijsduik-specialty